20 марта 2024 119

Якісні асфальтовані дороги: європейський досвід

Питання якісних рівних асфальтованих доріг залишається одним з найактуальніших в будь-який сезон, особливо з початком весни, коли нещодавно викладений асфальт «має здатність» сходити разом зі снігом та дощовою водою. Адже якісне асфальтування доріг – це не лише про комфортне пересування на автотранспорті,  а й про безпеку кожного з учасників дорожнього руху, відсутність необхідності позапланового ремонту авто.

дорога

Як безпека на дорозі пов’язана з якістю дорожнього покриття

Протягом останніх десяти років кількість жертв від дорожньо-транспортних пригод суттєво зменшилася (від 55 тис. осіб до 31,5 тис. осіб за рік). У відсотковому значенні це складає на 57% менше. Головним фактором такої тенденції є саме покращення стану доріг, що обумовлювалося:

  • достатньою кількістю смуг руху та їх гомогенність (однорідність);
  • наявністю всіх необхідних дорожніх знаків, розміток на покритті;
  • ефективністю освітлення проїжджих частин;
  • забезпеченістю потрібного рівня тертя між поверхнями коліс та дорожнього полотна.

Наявність вибоїн, ям та тріщин не лише змушують водіїв автотранспорту бути більш уважними та збільшують тривалість поїздки й об’єм використаного пального, а й псують саме авто.

Як на території ЄС контролюють стан доріг

Зазвичай питання про що таке асфальт, з чого він має складатися, та яким чином проводиться його укладання на території європейських країн стосуються діяльності конкретних державних служб і органів, які періодично проводять оцінку стану дорожніх покриттів. Використовуючи спеціальне обладнання, фахівці перевіряють:

  • відповідність показників шорсткості й рівності поверхонь;
  • текстуру і склад асфальтованих полотен;
  • наявність ям, тріщин та вибоїн;
  • пропускну здатність об’єктів.

При цьому замість візуального огляду при інспектуванні стану доріг почали застосовувати спеціальні лазерні пристрої, що дозволяє суттєво заощаджувати витрати часу та задіяння людей. Наприклад, в Португалії такий спосіб вперше застосували у 2011 році. Лише після отримання результатів спеціалісти переходять до вирішення черговості проведення відновлювальних та ремонтних робіт. На території Польщі в першу чергу ремонтують ділянки доріг, які виявилися в найгіршому стані, а у Великобританії – які, найшвидше зносилися.

Чим небезпечні пошкоджені або зношені асфальтовані дороги

Користуючись поганими дорогами, у водіїв та пішоходів виникають проблеми не лише з комфортним пересуванням та відсутністю необхідності частіше ремонтувати авто, а й підвищеними витратами пального та загалом тривалості перебування в дорозі. Особливість саме розвинутих європейських країн полягає в тому, що на рівні держав враховується і негативний вплив на екологію (довкілля).

З іншої сторони триваліші за часом подорожі зіпсованими дорогами суттєво сповільнюють процес торгівлі та розвиток економіки. Наприклад, в Шотландії зменшення фінансування хоча б на 1 фунт призводить до втрат в економіці країни на 1,5 фунта. А на території Литви визначили, що недостатнє фінансування галузі ремонту та відновлення доріг на 1 лит коштуватиме економіці 25 лита протягом наступних 25 років. Окрім цього у Великобританії з міських бюджетів довелося виплатити близько 3 млн. євро водіям в якості компенсації водіям за пошкоджені автомобілі через ями та вибоїни. До того ж у випадку аварій постраждалим передбачені виплати на лікування та відновлення.

Саме тому виходить, що своєчасно слідкувати за якістю доріг, ремонтувати їх та ретельно виконувати всі етапи асфальтування та відповідально ставитися до процесу їх відновлення – це завжди економніше, ніж починати їх ремонтувати лише у випадках повної руйнації.

Не менш важливим у цьому моменті є високий ризик того, що будуть виникати аварійні ситуації, що призводитимуть до незапланованих ремонтних робіт, а якщо це необхідно зробити в час пік та з умовою перекриття цілих ділянок дорого, то це створює додаткові проблеми та незручності для кожного з учасників дорожнього руху.