24 Квітня 2024 67

Який бензин заливати в генератор та як це робити правильно

Щоб дорогий генератор виправдав очікування, експлуатувати його потрібно правильно. Насамперед це стосується використання палива: багато хто намагається на цій статті витрат заощадити, але в результаті виходить саме навпаки.

Тому розглянемо як правильно вибирати бензин для електрогенератора, щоб не пошкодити техніку.

генератор

Зверніться до інструкції

Зрозуміло, треба починати саме з цього. Зазвичай у інструкції користувача докладно розписано все, що стосується палива, що використовується. Але якщо з якихось причин цієї інформації немає, розповімо про загальні правила, яких слід дотримуватися незалежно від марки та моделі апарату.

Одна з головних помилок новачків (і не лише) — заправлення паливом генератора, що працює. Цього робити в жодному разі не можна з міркувань безпеки. Якщо бензин потрапить на надто гарячу поверхню, він може спалахнути. З цієї причини необхідно дати електрогенератору охолонути хвилин 20 (взимку, зрозуміло, менше),
перш ніж доливати паливо.

Щодо можливості використання 95-го бензину, то його заливати можна, нічого страшного з двигуном не станеться. Але раціональнішим рішенням буде робота на А-92. Розглянемо це докладніше.

Який бензин заливати в електрогенератор

Загальні рекомендації:

  • намагайтеся не використовувати паливо з етанолом.
    А якщо це неможливо, його частка не має перевищувати 10%;
  • заливайте свіже пальне, бажано неетильоване;
  • не можна використовувати суміш Е85 (85% етанолу та 15% бензину), як і будь-які інші суміші за участю газу та масел.

Яка марка палива рекомендується у конкретному випадку, слід уточнити у виробника. Наприклад,
в інструкції користувача і на сайті виробника зазначено, що генератори Forte можна заправляти А-95 і А-92. У той же час для електрогенераторів Дніпро М така інформація відсутня, тобто можна сміливо заливати 92-й.

Чи потрібно розводити бензин олією

Загальне правило таке: якщо йдеться про двотактний двигун, то так,
у разі чотиритактних для олії передбачений окремий бачок.

Трохи про співвідношення. Найпоширеніший варіант – на 50 частин пального 1 частина олії, але в кожному конкретному випадку потрібно дивитися рекомендації виробника. У деяких моделях у комплект поставки включена мірна склянка, що полегшує завдання.

Та й останнє.
Бензин не є горючою рідиною, що підлягає тривалому зберіганню. Згодом він псується. Навіть якщо зберігається у герметичній тарі.

Якщо потрібно паливо “про запас”, підрахуйте точну його кількість з урахуванням “апетитів” мотора вашого генератора. Якщо не знаєте рівень витрати, орієнтуйтеся на середні показники: 0,7-1,2 л/година,
залежно від режиму роботи.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви суттєво продовжите термін служби електрогенератора.