1 мая 2024 390

Технологія DTF-друку

Будь-який бізнес прагне брендувати свою продукцію, щоб зробити її більш впізнаваною серед цільової аудиторії, привернути увагу, сформувати лояльне ставлення споживачів до бренду. Технологія DTF-друку – одне з найкращих сучасних рішень, що гарантує відмінну якість та чіткість зображення за доступну ціну.

DTF-друк

Що таке DTF-друк

Технологія DTF (Direct-to-Film) з’явилася у Китаї кілька років тому та стала справжньою революцією у галузі текстильного друку як альтернатива традиційним методам.

В основі методу друку DTF лежить принцип безконтурного термічного перенесення, у результаті чого отримуються яскраве деталізоване зображення. Зараз технологія широко використовується для брендування одягу, аксесуарів та загалом поверхонь, на які нанести зображення за допомогою прямого другу складно або взагалі неможливо.

Із розвитком технології DTF друку з’явилося дві її варіації: порошкова, де спеціальний клей-порошок використовується для закріплення зображення на робочій поверхні матеріалу, та безпорошкова – у цьому випадку замість клею використовуються спеціальні чорнила.

Що потрібно для DTF друку

Для того, щоб нанести зображення за допомогою DTF, потрібно мати принтер, за допомогою якого чорнилами СМYК+W (за необхідності СМYК+W плюс флуоресцент) вибране зображення наноситься на термотрансферну плівку. Якщо технологія порошкова – одразу після чорнил на поверхню плівки із білим шаром наноситься спеціальний клей-порошок.

Термотрансферна плівка

Далі заготовка запікається під дією високих температур у термокамері. Готове зображення може зберігатися тривалий час або відразу переноситися на виріб.

При перенесенні із термотрансферної плівки зображення фіксується на тканині за допомогою термопресу, при цьому не потрібно попередньо додатково якось обробляти виріб чи вирізати зображення по контуру. Отриманий принт еластичний, стійкий до стирання, не тріскається на не вицвітає на сонці.

На практиці DTF-друк показав себе як конкурентна технологія, здатна доповнити чи навіть частково замістити традиційні методи друку. Використання автоматизованих професійних друкарських DTF-комплексів, широко представлених на ринку, значно спрощує процес друку та експлуатації обладнання.

Переваги DTF-друку

Серед визнаних переваг DTF-друку:

  • яскраве повноколірне зображення з високим рівнем деталізації;
  • широкий вибір поверхонь, на які можна наносити принт (тканини з натуральних, синтетичних чи змішаних волокон, шкіра, жорсткі матеріали);
  • використовуються екологічні чорнила на водній основі;
  • швидка окупність обладнання при відносно невисокій ціні;
  • готове зображення стійке до механічних пошкоджень та дії сонячних променів;
  • можливість швидко друкувати малі та великі тиражі;
  • низька собівартість друку;
  • зображення, нанесені на плівку, можна довго зберігати та транспортувати;
  • DTF-комплекси мають високу продуктивність завдяки автоматизації процесу.

Недоліки DTF-друку

Технологія DTF друку має кілька недоліків:

  • занадто тонкі лінії зображення можуть не переноситися;
  • деякі можливості друку обмежуються програмним забезпеченням;
  • щільність друкованого шару може здаватися не занадто тонкою;
  • для роботи потрібна хороша витяжка (зовнішня або вбудована у DTF-комплекс).

Зважаючи на те, що технологія DTF-друку є відносно новою, деякі бренди зі світовим ім’ям поки що зволікають із випуском повноцінних DTF-комплексів.