1 января 2024 252

Посібник із захисту від падіння для будівельних риштувань

Незалежно від того, чи працюєте ви на даху, чи на будівельних риштуваннях, працювати з висоти завжди ризиковано. У той час, як робітники можуть отримати серйозні травми при падінні з невеликої відстані, ризик травм і навіть смерті значно зростає, чим вище робітники працюють над землею.

Отже, захист від падіння є надзвичайно важливим аспектом безпеки будівельних риштувань, і на всіх будівельних майданчиках мають застосовуватися належні процедури захисту від падіння. Детальніше тут.

будівельні ліси яхта

Проте, одним із найсерйозніших порушень під час будівництва лісів є недотримання вимог захисту від падіння, особливо під час монтажу чи демонтажу будівельних риштувань. Як правило, будівельні риштування наражаються на небезпеку падіння в таких випадках:

  1. Під час встановлення або зняття дощок лісів (внутрішнє падіння)
  2. З кінців чи відкритих сторін лісів (зовнішнє падіння)
  3. При підйомі з одного підйому помосту на інший (скелелазне падіння)

Внутрішні падіння

Вкрай важливо, щоб робітники, які зводять ліси, встановлювали повний настил дощок на кожному поверсі або піднімали та встановлювали дошки на ліфті або поверхом вище, стоячи на платформі з повним настилом. З іншого боку, робітники, які розбирають ліси, повинні знімати дошки, стоячи на повністю накритій платформі безпосередньо під ними.

Це гарантує, що ніхто з робітників не постраждає від внутрішніх падінь, а всі платформи повністю покриті, щоб запобігти непотрібним затримкам під час проекту.

Зовнішній водоспад

Огородження повинні бути встановлені в процесі зведення, якщо людина або предмет може впасти з висоти понад два метри, і залишатися на місці доти, доки ця частина лісів не буде остаточно демонтована. Кожна конструкція лісів повинна мати оцінку ризику, щоб визначити можливість ефективності будь-якого заданого огородження з запропонованою конфігурацією. Найбільш ефективними системами огорож є:

Удосконалена система огорож

Огородження встановлюються в кожному відсіку від рівня землі, а потім переміщуються вгору на один витяг за раз (після встановлення вбудованих огорож). Потім система кріпиться до верхнього підйомника і переміщається вниз під час демонтажу лісів.

будівельні ліси огорожи

Послідовний метод зведення

Цей метод включає встановлення стандартів і огорож по одному прольоту за раз або встановлення одних огорож там, де стандарти вже встановлені.

Незалежно від того, який підхід використовується, дуже важливо максимально мінімізувати ризик зовнішніх падінь.

Повинні бути передбачені відповідні системи доступу, щоб мінімізувати ризик падіння з висоти при переході робітників від одного підйомника до іншого. За жодних обставин робітники не повинні підійматися на каркас лісів, щоб отримати доступ до наступного підйомника, оскільки це піддає робочому ризику падіння з висоти. Відповідні системи доступу повинні мати форму сходів або сходів, які встановлюються поступово в міру просування будівельних лісів, а не додаються на пізнішому етапі.

Системи захисту від падіння

Якщо робітнику необхідно працювати над порожнечею або висовуватись з лісів без захисту огорожі, для захисту необхідно надягати ремені. Майте на увазі, що страхувальні ремені можуть збільшити ризик травмування при неправильному використанні, тому всі ремені та стропи повинні відповідати, перевірятися та використовуватися відповідно до стандарту України.

Будь-яка точка кріплення повинна розташовуватися над робітником або безпосередньо за ним і повинна мати робоче навантаження не менше 1500 кг. Там, де потрібна вертикальна рухливість, слід використовувати інерційні котушки.

При використанні систем захисту від падіння робітники не повинні наражатися на ризик падіння до того, як вони будуть надійно прикріплені до точки кріплення або після того, як вони будуть від’єднані від точки кріплення.

Впровадження належних заходів захисту від падіння має життєво важливе значення для здоров’я та безпеки робітників, і в останні роки надто багато будівельних майданчиків не відповідало цим вимогам. Якщо вам потрібна будь-яка інформація про належні процедури захисту від падіння, зв’яжіться з командою Техпром, зателефонувавши нашим співробітникам за номером на сайті.