1 января 2024 1 429

Будівництво приватного будинку в Україні в 2023: військовий стан, вартість, особливості

Ще у 2022 році Кабінет Міністрів України затвердив рішення, що стосується безпосередньо такого процесу, як будівництво приватних будинків, а саме отримання та надання реєстраційних і дозвільних процедур. Ця постанова має дію під час військового стану, після його скасування/завершення і через рік після цього дня. Давайте обговоримо детальніше, які можливості дає це урядове рішення у сфері будівництва.

приватний будинок

Особливості та можливості військового стану у спектрі будівництва

Вищезгаданим рішенням передбачається непотрібність будівельного паспорта у відповідності з містобудівною документацією на регіональному/районному рівні (або функціонального визначення земельної ділянки за відсутності таких документів) для здійснення будівництва споруд, що охарактеризовані:

  • індивідуальними житловими будинками;
  • садовими будинками;
  • дачними будинками;
  • будівлями і спорудами не вище двох поверхів.

У цьому разі сертифікований архітектор, який займається розробленням і проєктуванням, або інженер-проектувальник, в обов’язковому разі повинен завантажити до Єдиної державної електронної системи в сегменті будівництва відповідну схему намірів забудови земельної ділянки.

Все тими ж умовами указу передбачається розглядання електронного запиту та надання відповідним органом з певним рівнем уповноваження містобудівних умов та обмежень забудови на конкретній ділянці, або утвердження відмови, упродовж 10 днів після реєстрації.

В протилежному разі, проєктування споруди, що підлягає будівництву, може реалізовуватися без призначення містобудівних умов та обмежень, у відповідності з містобудівною документацією на регіональному/районному рівні та обмежувальних умов у використанні земель, затверджених законом про охорону культурної спадщини.

Як зазначає профільне міністерство, таке рішення дає змогу прискорити як реконструкцію та капітальне відновлення пошкоджених будинків, так і будівництво нових.

будинок на ділянці

Який будинок краще побудувати у 2023?

Отримавши відповіді на питання про можливість будівництва приватних будинків, ви, як потенційний власник майбутнього житла, задумаєтеся про те, за якою технологією його будувати та які матеріали обирати.

Варто взяти до розуміння той факт, що у 2023 році технологій достатньо багато, а з роками стане ще більше, але треба обирати ефективне та практичне будівництво, що надасть вам у результаті надійне та довговічне житло.

Отже, за рекомендацією експертів радимо вам звернути увагу на:

  1. Газобетонні будинки (високоекологічні, природні, вигідні за вартістю, швидкобудівні, шумоізольовані та теплоізольовані).
  2. Цегляні будинки (з тривалим терміном експлуатації, безпечні, міцні, комфортні, практичні, естетичні, але дорожчі, ніж газобетонні).
  3. Модульні будинки (швидкомонтовані, універсальні, мобільні, практичні, порівняно доступні, з довгим строком експлуатації).
  4. Дерев’яні будинки (затишні, атмосферні, природні, комфортні, але досить дорогі й потребують ретельної обробки).
  5. Каркасні будинки (швидкомонтовані, практичні, екологічні, але ціна може бути різною за рахунок дорожнечі сировини).

сучасний будинок

Ціноутворення вашого будівництва

Актуальне питання — про ціноутворення та підсумкову ціну майбутнього будинку. Формується ціна житла, виходячи з багатьох факторів, включаючи:

  • необхідність проведення геологічного і геодезичного дослідження;
  • підбір основи для будинку;
  • закупівлю будматеріалів відповідно до обраної технології;
  • вид перекриттів і покрівлі, проведення монтажних робіт;
  • загальний обсяг робіт з будівництва та оздоблення.

Швидке і якісне будівництво зумовлене роботою кваліфікованих спеціалістів. Саме тому, якщо ви прагнете отримати очікуваний результат, довіряйте будівництво майстрам будівельної компанії.