1 января 2024 890

Бруківка «Старе місто» або «Львівська»: особливості та варіанти укладки

Прогуляймося вуличками будь-якого українського міста.  Алеї, площі, парки, тротуари, подвір’я приватних будинків – на багатьох локаціях сьогодні укладена бруківка «Старе місто».  Навіть попри те, що сучасний ринок пропонує сотні варіантів тротуарної плитки на будь-який смак, споживачі  зупиняють свій вибір саме на цьому покритті.

Секрет його криється у схожості зі старовинною гранітною бруківкою, якою раніше мостили вулиці багатьох міст України. Проте новітній аналог якісніший та більш підлаштований під потреби людей.

У чому популярність бруківки «Старе місто»?

Популярність львівської бруківки «Старе місто» зумовлена кількома причинами.

бруківка

Причина №1 – привабливий зовнішній вигляд. Саме добре продумана форма (квадрат і прямокутник із заокругленими кутами) забезпечує схожість тротуарної плитки «Старе місто» з гранітним аналогом, що раніше укладався у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях тощо.

Однак сфера її застосування значно ширша. Сучасний комплект «Львівської» бруківки складається з трьох плиток (два прямокутники і квадрат) різних розмірів – 120х180 мм, 120х120 мм, 120х90 мм. Ці габарити дають змогу ввімкнути фантазію та поекспериментувати!

Причина №2 – хороші технічні характеристики. Правильно обрана технологія виробництва — вібропресування — забезпечує міцність і надійність кожного елемента. Шорсткувата поверхня не замерзає і не ковзає в холодну пору року.  Плитка цього виду — щільна, а тому не поглинає зайву вологу, а мити її можна звичайним садовим шлангом!

Бруківка «Львівська» виготовлена з екологічно чистих матеріалів. У спеку вона не виділяє в повітря шкідливих речовин. Ще одна вагома перевага на користь «Старого міста» –  якщо одна чи кілька укладених раніше плиток пошкодяться, їх можна легко замінити на нові без демонтажу всього покриття.

Причина №3 – різноманіття кольорів та дизайну.

На противагу старовинному аналогові, що виготовлявся лише в одному відтінкові, сучасний дизайн бруківки «Старе місто» має різні варіації кольорів — сірий, чорний, коричневий, червоний, гірчичний тощо.

Для прихильників оригінальних поєднань сьогодні на ринку також доступна серія «Колор Мікс». Вона передбачає технологію фарбування плитки двома чи трьома кольорами. На «виході» отримуємо незвичайні узори бруківки «Старе місто»: арагон, карбон, етна, гранат, ферум, антрацит, сепія, цетрин тощо.

Причина №4 – універсальність. 

При укладанні «Старого міста» важко зробити щось не так, бо універсальна форма дозволяє втілювати найсміливіші ідеї! Укладати тротуарну плитку цього виду можна на будь-якій території. Важливо тільки обрати оптимальну товщину — 45, 60, або 80 мм.

Перша використовується для мощення доріжок або тротуарів. Друга підходить для задньої частини двору і витримує навантаження легкового автомобіля. Остання — найміцніша, укладається на пішохідних зонах з високою прохідністю (парки, алеї, площі),  а також на парковках.

Причина №5 — вартість. 

Сьогодні ціна бруківки «Старе місто» стартує від 258 грн/м2. Вона залежить від обраної товщини покриття, кольору та загальної кількості елементів.

Ефективні схеми укладання бруківки «Старе місто»

Варіантів укладання бруківки «Старе місто» — безліч, і який би ви не обрали, екстер’єр буде вишуканим та стильним! Головна перевага цього покриття у тому, що при укладанні можна не дотримуватися симетрії. Проте не варто перегинати із хаотичністю та викладати підряд плитки одного розміру чи кольору. Лінії повинні бути строго вертикальні, або строго горизонтальні.

бруківка старе місто

Популярні схеми укладки:

  • стандартна — оптимальний варіант для рівних ділянок. Передбачає використання бруківки одного чи кількох кольорів. Плитка викладаєьься горизонтально з чергуванням малих та великих елементів. Можна використати й інший спосіб: одна велика плитка, дві малих і так до кінця;
  • блочна — цю схему часто використовують для мощення великих територій біля торгових центрів, на площах чи задньому дворі приватного будинку.  Два елементи укладаються горизонтально, два вертикально;
  • хаотична схема — одна із найскладніших. Для її застосування потрібні спеціальні навички чи попередня розкладка у графічному редакторі. Популярний варіант: найбільший  елемент  укладається горизонтально, менші — вертикально, а потім навпаки. Важливо слідкувати за тим, щоб шви попередніх рядів збігалися. Більше схем мощення «Львівської» бруківки — у фотогалереї «Мій Двір».

Крім стандартних варіантів, можна виконати укладку колами чи викласти цікавий малюнок, наприклад, рослинний орнамент. Для цих схем знадобиться більше часу, проте впоратися з ними може навіть новачок. Починайте укладку в бік центру і слідкуйте за попередньо намальованою схемою.

Бруківка «Старе місто» дизайн і кольори має різні, тому важливо правильно скомбінувати відтінки. Наприклад, якщо ваш будинок жовтого кольору, то класним буде тандем сірої та жовтої бруківки.

Ще один важливий нюанс: обирайте добросовісних виробників, щоб не натрапити на підробку. Хороші відгуки серед українських споживачів має інтернет-магазин «Мій Двір». Ціна «Львівської» бруківки там доступна, а якість — підтверджена сотнями задоволених покупців!