1 января 2024 349

Як вибрати ламінат за параметрами. Корисні поради.

При ремонті квартири чи будинку часто постає питання – яке покриття підлоги вибрати. Це може бути лінолеум, паркетна дошка, вінілова плитка, керамічна плитка тощо. Але досить високий процент ринку займає ламінат. У цього виду оздоблення підлоги є багато переваг, а також деякі недоліки, котрі потрібно враховувати.

У цій статті ми допоможемо вам розібратися в основних параметрах ламінату та розкажемо на що треба звертати увагу при виборі. Це допоможе вибрати вам кращий варіант та заощадити кошти.

Якщо ви порівняєте, то, наприклад, найдешевший ламінат у Хмельницькому, коштує близько 400 гривень, а найдорожчий близько 1800. В чому різниця між ними та який ламінат буде краще. У цьому ми й допоможемо розібратися.

як вибрати ламінат

З чого складається ламінат

На 90 відсотків ламінат складається з дерев’яних матеріалів, котрі спресовані між собою. Верхній шар ламінату – крафт папір, який просочений меламіновою смолою. Саме цей шар відповідає за те, наскільки швидко в вас протреться малюнок ламінату та він загубить свій гарний вигляд.

Який клас ламінату вибрати

Існує думка, що чим вище клас ламінату, тим він краще. Але це допущення не дуже точне. Зазвичай у магазинах вам запропонують 2-3 класи ламінату. Це:

  • 32
  • 33
  • 34

Чим вони відрізняються ? А відрізняються вони саме товщиною верхнього шару крафт паперу. Саме від нього залежить те, за який час зітреться верхнє покриття та його зносостійкість. Чим вищий клас, тим товще верхнє покриття.

Чи варто обирати вищий клас для побутового використання вирішувати вам. Але ми радимо не дуже над цим замислюватись, тому що навіть 32 класу для побутового використання вам вистачить років на 15 і вище. Краще звертайте увагу на виробника та саму якість ламінату.

Проте, якщо ви бажаєте вибрати покриття з підвищеною зносостійкістю, то обирайте серед 33-34 класу – вони будуть служити вам довше. Деякі виробники дають навіть довічну гарантію на побутове використання.

Але якщо говорити про подряпини на поверхні, то будь-яке покриття однаково дряпається, та відноситися до нього треба обережно.

ламінат

Якою має бути товщина ламінату

Від товщини ламінату залежать основні властивості з теплопровідності, вдаростійкості, міцності замків та вологостійкості. Товщина ламінату зазвичай буває від 8 мм до 12 мм. Найдешевшим буде ламінат з товщиною 8 мм, його купують найчастіше через ціну.

Середній, основний шар складається з пресованих дерев’яних hdf плит. У якісних моделях виробники використовують для пресування волокон більше парафінів, а в дешевших моделях використовується більше клею. Звичайно, що парафін більш екологічний матеріал та вибирати краще саме такі вироби.

Як впливає товщина на шумо та теплоізоляцію

Чим більша товщина, тим краще буде теплоізоляція та звукоізоляція підлоги. 12 мм будуть дещо краще ізолювати, ніж 8 мм. Також треба звертати увагу на щільність матеріалу з якого виготовлений ламінат.

Чим щільність вища, тим менші ізоляційні властивості будуть у ламінату. Зазвичай виробники виготовляють ламінат з двох видів плит 750-800 кг/м3 і 900-950 кг/м3. Краще вибирайте з меншим показником.

Яке з’єднання краще

Існує декілька видів замкових з’єднань у ламінату. Найбільш популярними вважаються замки, які називають 5g. Це з’єднання робить монтаж більш легким та зручним при установці. Але є і недоліки. Іноді проміж замками при використанні потрапляє бруд і через це ламінат може почати скрипіти.

Кращими при використанні вважаються звичайні замки Double click чи Unilin click. Вони не деформуються. Туди не потрапляє бруд і пил, та вони досить довговічні. Ми радимо купляти ламінат, якщо є можливість саме з цими замками.

Висновки який ламінат краще купляти

Ми радимо вам в першу чергу звертати увагу на якість матеріалів, яку використовує виробник. Не дуже женіться за ціною. Краще дещо заплатити вище, та отримати якісний ламінат від відомого виробника. Він вам прослужить довше та довше збереже гарний зовнішній вигляд.

Вибирайте ламінат 32-33 класу, з класом екологічності Е1, він кращий за Е2, тому що в ньому міститься менше формальдегіду. Е2 частіше використовують для промислових зон та не жилих приміщень.

Товщину обирайте згідно з вашим бюджетом, але пам’ятайте, що чим вища товщина, тим краще буде підлога та ізоляційні властивості. Замкові з’єднання радимо за технологією click. Вдалого вибору ламінату.