1 января 2024 476

Що краще будинок чи маленька квартира. Порівняння

У цьому матеріалі мі вирішили порахувати та розповісти що краще – будинок, чи квартира у місті. Для вас візьмемо якусь однакову суму грошей на покупку та розповімо що краще буде обрати – будинок чи квартиру за ті ж самі гроші.

Якщо ви досі вагаєтеся та не знаєте що обрати та де вам буде краще жити, то цей матеріал для вас і ви знайдете відповіді на свої запитання. Ми візьмемо закордонний досвід та розповімо як живуть люди в Америці, Канаді, Європі, а ви зробите свій вибір що для вас краще та є більш пріоритетним при виборі місця для життя.

Щоб якісно підготувати інформацію про будівництво в іноземних країнах ми звернулися по допомогу в компанію професійного перекладу – profpereklad.ua. Вони зробили для нас технічний переклад особливостей будівництва та будівельних матеріалів в іноземних компаніях. І тепер можемо розповісти й вам про наші висновки. Як будують за кордоном, скільки коштує житло в Україні на цей момент та що краще обрати.

Приватний будинок

Порівняння квартири та будинку за ціною

Зазвичай ті у кого не дуже багато грошей вибирають для життя квартири. Тому що це вважається дешевшим та більше людей це собі можуть дозволити. А будинки вважаються більше дорогою нерухомістю, тому це для більш заможних верств населення. Але це не зовсім так.

Для кращого порівняння квартир та будинків візьмемо однакову суму грошей. Наприклад, будемо обирати собі нову оселю з сумою – 50 тисяч умовних одиниць. Що це означає ? Що за цю суму ми можемо купити квартиру або будинок. Які є варіанти:

  • Квартира трохи ближче до центра міста
  • Новий будинок трохи за містом
  • Старий будинок на межі міста

Для більш детального порівняння візьмемо площу будинку, яка буде приблизно дорівнювати площі квартири. Нехай це буде 50-60 квадратних метрів. Це звичайна площа для двокімнатної квартири, чи великої однокімнатної. І порівняємо квартиру й будинок з однаковою ціною і площею.

Які переваги квартири

Квартира підійде для життя тим, хто не хоче купляти автомобіль та звик усюди пересуватися пішки. Поруч з житловими комплексами зазвичай багато магазинів, можливо дійти до пошти, зупинки громадського транспорту та інших важливих об’єктів інфраструктури.

У цьому плані квартири виграють у будинків, які зазвичай розташовані в приватному секторі, де більш великі відстані до об’єктів інфраструктури.

Інша перевага та водночас недолік – багато сусідів. Якщо в будинку у вас найближчий сусід розташований в 50 метрах від дому, то у квартирах сусіди навкруги. Зверху, знизу, збоку і так багато поверхів. Вону стукають при ремонті, розмовляють, шумлять, сваряться та роблять ваше життя менше комфортним.

Але водночас сусіди й квартири навкруги забезпечують трохи більше відчуття захищеності, ніж у будинку. Ви відчуваєте, що через вікно до вас маловірогідно що залізуть крадії, та добре зачиняєте броньовані двері на вході. Також у деяких житлових комплексах є консьєрж. Це також додаткова безпека.

Які переваги будинку

Життя у будинку це свобода робити що захочеться. На вас більше не впливають так сусіди, як у великому житловому комплексі. Ви можете вийти у двір і насолодитись краєвидами неба, дерев, трави та іншої природи.

Можете винести продукти та їсти на терасі. Це як пікнік, але можливий кожен день у будь-який час. Також можете саджати город, гратися з дітьми, собакою на своїй прибудинковій території.

Деякі люди ставлять собі басейни на площі ділянки та проводять багато часу на свіжому повітрі. Це однозначно добре впливає на самопочуття на здоров’я. Також життя у приватному будинку тихіше і спокійніше, ніж у великому житловому комплексі, де всі навкруги постійно шумлять. Якщо цінуєте тишу та спокій вдома, то приватний будинок вам дуже сподобається.

будинок

Що однакового у будинку та квартирі

Вам однаково доведеться робити ремонт, оплачувати комунальні послуги, вести деякі перемовини з сусідами. Але дуже відрізняється спосіб життя.

Якщо життя у квартирі ви обмежені тільки вашою площею всередині, то у будинку є ділянка, де ви можете проводити досить багато часу. Це також буде ваша особиста площа, котра у десять разів більше, ніж всередині помешкання. Це велика перевага будинків, за яку досить багато людей і не уявляють собі життя у квартирах. До добрих речей звикають досить швидко.

Який будинок можливо купити за ціною квартири та як живуть в інших країнах

Якщо ви вирішите придбати будинок, то треба розуміти, що він буде досить не великий. Такий же як і квартира по площі. Зазвичай у таких площах будуються модульні будинки. Вони коштують дешевше, ніж будинки с цегли чи газобетону.

Але у той же самий час вони досить енергоефективні та практичні. Тому модульний будинок на металевому чи дерев’яному каркасі це добрий вибір, якщо ви обмежені в грошах та не хочете витрачати набагато більше на будинок з газоблоку.

У Америці, Канаді, Європі досить багато модульних будинків та житла на дерев’яному каркасі. Це економічно обґрунтоване рішення, тому що через 50 років ваш будинок повністю вийде з моди та не буде вже таким привабливим та сучасним.

У розвинених країнах розуміють, що нема ніякого сенсу витрачати багато грошей на цегляний будинок, котрий через 50 років доведеться знести, тому що він вже буде морально застарілий та мало кому потрібний. Тому вони будують якісні каркасні споруди з дерева.

Живуть в них по 30-50 років та коли будинок морально та дизайном застаріває, його можуть просто знести та побудувати новий будинок на цьому ж місці. Це досить цікава ідея. Навіщо робити капітальний ремонт у старому приміщенні, якщо можна трохи заплатити більше та побудувати зовсім новий та сучасний будинок на тому ж самому місці та фундаменті.

Висновки що краще будинок чи квартира

Для кожної людини чи сім’ї краще буде те, що їм більше підходить. Ідеальний варіант був би будинок у місті поруч з усіма об’єктами інфраструктури та за ціною квартири. Але такого не буває. Будинок та ділянка з однаковим розташуванням з квартирою, завжди буде коштувати дорожче, через те, що окрім самої нерухомості у будинку є ще ціна ділянки, яка коштує грошей.

Життя у квартирі сподобається тим, кому важливо бути ближче до центру міста та хто цінить близьку інфраструктуру у пішій доступності. Також у квартирі може відчуватися трохи безпечніше ніж у будинках. Але навкруги вас завжди буде багато сусідів та не буде ніякої ділянки де ви могли б відпочивати та проводити час на природі.

Життя у приватному будинку це свобода. Ви можете робити на своїй ділянці майже усе що захочеться. Можливо поставити басейн влітку та купатися з дітьми, можливо гратися з собакою та бігати по зеленому газону. Ви зможете саджати квіти та вирощувати овочі, фрукти. На ділянці це все можливо та досить легко організувати.

Тому вибір за вами. У кожного варіанту є як свої недоліки, так і переваги. Тому обирати вам. Радимо пожити трохи у квартирі, та винайняти будинок на деякий час. Так ви однозначно зрозумієте де вам комфортніше та де хочеться жити. Вдалого вибору.