24 февраля 2024 188

Плитка для стін, підлоги у ванну кімнату та інші матеріали, що обрати.

Ванна кімната є у кожній оселі, а іноді їх буває й по декілька на сім’ю. Тому дуже важливо правильно підібрати оздоблення, щоб воно добре виглядало не тільки після ремонту, а я через багато років. У цьому матеріалі ми розглянемо які види оздоблення бувають для ванної кімнати та чим вони відрізняються. Чому багато людей обираюсь саме плитку та чим її можливо замінити. Огляд найрозповсюдженіших варіантів оздоблення стін та підлоги для ванних кімнат.

Наприкінці ми зробимо підсумки й ви зможете обрати для себе найбільш відповідний до вашого стилю тип оздоблення ванної кімнати.

Плитка у ванній

Навіщо потрібна плитка в ванній кімнаті

Плитка стала дуже популярною для ванної кімнати через свої водонепроникні властивості. Вона дуже добре захищає стіни та підлогу від води та вологості. А саме ця властивість дуже потрібна у ванній кімнаті, де постійно волого та у душовій кабіні тече вода на підлогу.

Саме цьому використовують плитку, тому що вона пройшла випробування часом та довела свої переваги при оздобленні ванних кімнат та інших вологих приміщень. Якщо ви купите плитку від якісного виробника, наприклад Церсаніт, чи інших виробників, то вона прослужить вам багато років без зміни кольору, фактури та своїх властивостей. А це дуже важливо при ремонті.

Яка буває плитка

Плитку розділяють за розмірами, виробниками, кольорами. ціною. Плитки існує дуже багато різновидів та типів. І тільки ваша уява та цінові можливості можуть вас обмежити в виборі. За розміром плитка може бути від зовсім маленької, наприклад 3 на 3 см, до зовсім великої широкоформатної – більше метра в висоту.

Обмежують розміри плитки тільки габарити транспортування. Дуже великі формати важко транспортувати та заносити у ванну кімнату, тому зараз обрала популярність плитка в форматі 60 на 120 см. Вона досить велика, щоб робити оздоблення з мінімальною кількістю швів, та досить компактна, щоб зручно транспортувати, заносити в оселю силами однієї людини.

Як обрати плитку

При виборі плитки дуже важливо звернути увагу на якість виконання та виробника. Чим якіснішою буде плитка, тим довше вона прослужить та тим легше буде з нею робота для майстра. Не якісна плитка може потріскатися, в неї можуть сколюватися кути, вона може лопатися від невеликих навантажень. Щоб цього не сталося, ми рекомендуємо вам не сильно економити на плитці, тому що робота по укладці, час та нерви потім будуть вам коштувати набагато дорожче.

Обирайте плитку таку, яка вам подобається візуально та на дотик, тому що цю плитку вам доведеться бачити на ваших стінах та підлозі багато років. Краще, якщо ви оберете нейтральні кольори без великих малюнків та принтів. Обирайте такий дизайн, щоб і через багато років він виглядав актуально.

Тому краще оберіть основними кольорами нейтральний тон, такий як відтінки сірого, білого, бежевого, пісочного кольору. Краще щоб плитка виглядала натурально та була схожа на граніт, мармур, камінь. Це завжди буде актуально, тому що схоже на природу, яка нас оточує.

Плитка

Які ще існують види оздоблення окрім плитки

Окрім плитки в останній час обирає популярність оздоблення ванної кімнати комбінованими типами матеріалів. Це може бути:

  • Водостійкі шпалери
  • Мікроцемент або декоративна штукатурка з водозахистом.
  • Плитка + дерево
  • Плитка, яка не схожа візуально на плитку
  • Вуличні водостійкі матеріали

Розберемо трошки окремо:

Шпалери в ванній кімнаті

Шпалери для ванної кімнати не дуже довговічний матеріал, але їх теж досить часто використовують. Краще комбінувати шпалери в ванній кімнаті з плиткою. Шпалерами ви можете оздобити всі стіни, які напряму не контактують з водою, а плитку покласти у саму душову кабіну. Так ви зможете заощадити та використаєте переваги обох матеріалів.

Мікроцемент та декоративні штукатурки

Це досить популярний тип оздоблення в останній час. На стіни наноситься однотонний штукатурний матеріал на основі цементу, а потім все це покривається водозахисним лаком. Таким чином ви отримуєте такі стіни, що можуть витримати навантаження водою та не псуватися з часом. Якщо подобаються однотонні стіни, то можете використати такий тип оздоблення.

Плитка + дерево

Ви можете використовувати плитку та комбінувати її з деревом, яке може витримувати досить високу вологість. Таке дерево використовують у саунах та різноманітних парних кімнатах. Плитку краще покласти на найбільш навантажені водою місця, а деревом оздобити все інше. Якщо подобається такий тип дизайну, то можливо використовувати.

Вуличні водостійкі матеріали

Будь-які вуличні водостійкі матеріали такі як пластик, метал з покриттям, різноманітні водотривкі панелі, скло. Все це може використовуватися в ванних кімнатах, якщо ви візуально зможете красиво все це застосувати. Обмежує цю підбірку матеріалів лише ваша фантазія.

Висновки чим оздобити стіни та підлогу у ванній кімнаті

Як висновок ми можемо сказати, що у ванній кімнаті ви можете використовувати будь-які матеріали, які зможуть витримати навантаження водою. Але найбільш популярним матеріалом для оздоблення стін залишається плитка. Її використовують дуже давно та вона довела свою практичність та витривалість перед навантаженнями.

Після плитки за популярністю йдуть шпалери, але це не дуже добрий варіант, тому що вони досить швидко виходять з ладу та доведеться знову робити ремонт.

Якщо вам не подобається плитка в ванних кімнатах, то рекомендуємо мікроцементну штукатурку, або інші види штукатурок, які можуть витримувати навантаження водою. Це сучасний варіант для тих, хто хоче зробити ванну кімнату стильною, але не хоче використовувати плитку. Такі варіанти теж існують.

Інші варіанти оздоблення такі як дерево, скло, варіанти вуличного оздоблення у ванних кімнатах не такі популярні, але теж використовуються. Тому обирайте те що вам більше подобається та вдалого вам ремонту.