1 января 2024 280

Недоліки вінілової підлоги та основні переваги використання

Матеріали та їх вибір дуже важливий етап кожного ремонту. Коли ви обираєте матеріал для підлог – це вибір не на декілька років, а на десятки. Мало хто міняє покриття через п’ять років. Тому вибір матеріалів часто стоїть основним питанням при ремонті. В цьому матеріалі ми хочемо розповісти про основні переваги та недоліки вінілових підлог та інших видів покриття.

З нашого матеріалу ви зможете дізнатись яке покриття вам підійде найкраще та на що потрібно звертати увагу при виборі.

підлога з вінілу

Яким повинно бути покриття для підлоги

Основні вимоги до покриття підлоги зазвичай такі:

  • Довговічність
  • Краса
  • Зносостійкість
  • Ціна

Є ще й інші параметри, але основні це зовнішній вигляд та ціна. Люди хочуть, щоб за мінімальну ціну покриття служило довго та без проблем. При цьому підлога повинна гарно виглядати, бути легкою в догляді та при укладанні.

Вибір ідеального матеріалу для підлоги

У кожного матеріалу є свої переваги та недоліки. Немає такого матеріалу, щоб він був для всіх ідеальним. Наприклад, в останній час дуже популярні вінілові підлоги. Але якщо добре пошукати недоліки вінілової підлоги, то навіть цей матеріал не ідеальний.

Крім своїх основних переваг, таких як водостійкість та гарний вигляд, основні недоліки вінілової підлоги:

  • Потрібна дуже добра підготовка основи. Матеріал товщиною всього близько 4 мм, тому якщо під вініловою підлогою будуть ямки чи горби, все це буду видно на вашому покритті. І це не перекривається підкладкою. Підготовка повинна бути ідеальною.
  • Тяжке реставрування. Якщо вінілова підлога пошкоджена, то не можна її просто взяти та відшліфувати. Потрібно буде замінювати всю пошкоджену плитку.
  • Дешева вінілова підлога не дуже якісна. Все залежить від виробника. Тому радимо звертати увагу тільки на перевірені варіанти – неякісна плитка може виділяти у повітря летучі речовини та міняти колір верхнього шару.

У вінілової підлоги такі основні недоліки, але інші види матеріалів теж мають свої. Наприклад, ламінат, крім недоліків вінілової підлоги ще боїться води, з часом може стиратися верхній шар та у стики набиватися бруд. Керамічна плитка може тріснути, укладка плитки дороге задоволення, а сам матеріал досить холодний без теплої підлоги.

Сказати однозначно не можна який матеріал буде найкращий для вас. Але кожен матеріал добре підходить під окремі випадки використання.

Ванна кімната з вінілу

Випадки використання покриття підлоги

Розберемо декілька основних сценаріїв використання підлоги та типів приміщень.

Покриття ванної кімнати

Для ванної кімнати підійде керамічна плитка, вінілова плитка, лінолеум, мікроцемент с захисним покриттям. Якщо ви хочете ламінат у ванну кімнату, то це поганий варіант. Вам потрібен тільки той матеріал, який зможе витримати велике навантаження водяною парою та водою.

Один з найсучасніших матеріалів для ванної кімнати це вінілова плитка. Легко укладається, та коштує не так дорого, як керамічна плитка.

Покриття на кухні

На кухні теж часто виникають випадки, коли вода потрапляє на підлогу. Це може бути зона біля плити, чи зона біля раковини. Тому покриття підлоги повинно бути водостійке. Можливо укласти на кухні плитку, але не всі полюбляють такий варіант.

Якщо ви хочете довговічне та зносостійке покриття, яке не боїться води – це вінілова плитка. Також можете обрати лінолеум. Його також часто використовують для кухні, але лінолеум не так гарно виглядає, як вінілове покриття.

Підлога в кімнатах

В кімнатах вже не так сильно стоїть питання водостійкості. Покриття повинно вам просто подобатись та бути довговічним. Зазвичай, якщо людина хоче найдешевший матеріал, у кімнати обирають ламінат чи лінолеум. Ламінат досить теплий на дотик, тому що у складі є деревина, але потрібно щоб вам сподобався дизайн.

Також через обмеження з лінійним розширенням матеріалу, ламінат не рекомендують укладати на великих площинах та по всій площі кімнат квартири, чи дому. Тому будуть поріжки. Якщо ви хочете безшовну структуру покриття підлоги, то вінілову плитку можливо укладати без розриву швами на більшій площині.

кімната

Висновки яку підлогу обрати

Щоб обрати підлогу ви повинні розуміти, що не існує ідеального матеріалу. А є матеріали, які вам більше або менше підійдуть. Ви повинні визначитися з ціною, яку готові заплатити та потрібно щоб вам подобався сам матеріал на вигляд і на дотик. Покриття купується на багато років, тому поставтеся до цього уважно.

Для ванної кімнати можете обрати вінілову плитку чи керамічну. Для кухні підійде також вінілова, керамічна плитка, чи лінолеум. А для кімнат можете обрати ламінат, або вініл. Обирайте те, що вам більше подобається. Сподіваємося наш матеріал дещо допоміг вам визначитися що буде найкраще у вашому варіанті. Вдалого вибору.