27 апреля 2024 195

Навіщо в будинку: кондиціонування, вентиляція, опалення.

Багато хто з нас бажає жити в приватному будинку. Щоб в ньому легко дихалося, була комфортна температура та люди не хворіли находячись всередині. Для цього є системи, які необхідні в кожній приватній оселі та багатоповерхівці. Це кондиціонування, вентиляція, опалення. Без них життя людини не буде комфортним та жити без всього цього вам не захочеться. Але важливо не тільки наявність систем, але й вчасне їх обслуговування. Є цілі компанії, наприклад – dim-vent.com.ua, які спеціалізуються на подібних системах та розповідають чому важливо не тільки все встановити, але й вчасно обслуговувати.

кімната

Навіщо в будинку різноманітні системи

Раніше люди обігрівалися вогнищем, дихали повітрям на вулиці, тому що там же і жили, а кондиціонування було холодною печерою. Через багато століть ситуація сильно змінилася. Прогрес людей досяг такого моменту, що будинок це дуже технологічна споруда. В ньому є майже все для комфорту людей, які проживають в ньому.

Якщо ви хочете гарячої води, ви не розводите вогнище на вулиці та не збираєте гілки в лісі. Зараз в людей є електричні чайники, теплові котли та системи опалення. Така ж ситуація і з усіма іншими системами. Нижче ми розповімо для чого в будинках існують основні системи й чому важливо їх обслуговувати.

Кондиціонування

Кондиціонери дуже розповсюджені в оселях людей. Вони допомагають людям підтримувати комфортну температуру влітку та взимку.

Майже усі знають, що кондиціонери гарно працюють в теплу пору року, коли хочеться прохолоди. На вулиці може бути температура 40 градусів, а у вас в кімнаті буде всього 22 і вам буде не спекотно з кондиціонером.

Але мало хто знає, що сучасні системи кондиціонування вміють не тільки охолоджувати повітря, а й нагрівати його. Щоб ви взимку могли зігрітися та привести температуру в кімнаті до комфортних значень.

Найбільш сучасні кондиціонери працюють до мінус 20-30 градусів на вулиці. При цьому вони можуть прогріти вашу кімнату до тієї температури, яка буде вам достатньою, щоб зігрітися.

Опалення

Щоб отримати тепло в холодну пору року люди вигадали багато систем опалення. Всі вони дають тепло, але дуже відрізняються між собою. Опалення може бути від:

  • Теплої підлоги
  • Теплового насоса, кондиціонера
  • Газового, електричного котла
  • Твердопаливного котла

Існують ще системи, але перелічені нами найбільш розповсюджені. Зазвичай в сучасних будинках у всіх є системи опалення. Якщо в будинку немає ніякого опалення, то використовують каміни, печі, твердопаливні котли та інші системи. Без тепла люди в сучасному світі зазвичай не можуть жити. Всім хочеться теплої води в душі та комфортної температури в кімнаті.

Щоб отримати теплу воду, люди зазвичай використовують бойлери, або котли газові. Також тепла вода може поступати від центральної котельної на весь багатоквартирний будинок. Тоді тепла вода просто тече в трубах, а людина оплачує кількість використаної води.

вітальня

Вентиляція

Багато людей забуває, що одна з найважливіших систем в будинку це вентиляція. Свіже повітря дуже важливо для гарного самопочуття та здоров’я людини. Без вентиляції починає боліти голова, псується настрій та збирається конденсат на вікнах. Стіни можуть почати цвілити покриватися пліснявою. Все це нестача вентиляції та утеплення приміщення.

Раніше люди використовували вентиляцію через відкриті вікна. Вікно можливо було відкрити, або в ньому існували щілини, які добре продувалися в дерев’яних вікнах. Це дієва, але не дуже зручна технологія, хоча і практично безкоштовна. Єдине що потрібно для вентиляції в цьому випадку – відкрити вікно, або залишити достатню щілину, щоб повітря могло проходити у кімнату.

Пізніше з’явилися пластикові вікна зі своєю герметичністю. Тут і почали з’являтися проблеми в людей. Через недостатній воздухообмін, вентиляція перекривається і людина з закритими вікнами знаходиться в приміщенні без нового поступаючого повітря й починаються проблеми про які ми писали раніше.

Існують також системи автоматичної вентиляції приміщень. Так, вони коштують грошей, але це ваше здоров’я, гарне самопочуття і завжди свіже повітря в кімнаті. Такі системи вентиляції можуть автоматично аналізувати повітря і вмикатися, коли це вам потрібно.

Системи вентиляції працюють у налаштованому режимі та самі регулюють поступаюче повітрі в кімнату. Як результат – у вас завжди комфортне і свіже повітря в кімнаті. Не болить голова і гарне самопочуття.

Обслуговування систем

Кожна система потребує періодичного обслуговування. Кондиціонері потрібно чистити, димарі продувати, або замінювати труби, а вентиляцію потрібно періодично обслуговувати та очищати. Але все це як і в автомобілі.

Якщо ви хочете, щоб ваше здоров’я та комфорт в будинку зберігався – потрібно періодично обслуговувати та доглядати системи. Це допоможе вам отримувати найкращий результат від встановленого обладнання та підвищити його ККД до заводських показників.

Сподіваємося що ви розібралися навіщо потрібні різноманітні системи в будинки та як вони впливають на самопочуття людини. Всього вам найкращого.