1 января 2024 199

Електрична тепла підлога чи водяна. Які переваги і недоліки

Багато людей чули за теплі підлоги й дуже хочуть організувати собі таке у квартирі чи будинку, але не всі знають які бувають види теплих підлог та їх призначення.

Чим відрізняється водяна тепла підлога від електричних моделей. Скільки коштує використання того чи іншого типу підлог та який тип краще вибрати. Про все це читайте у нашому матеріалі.

тепла підлога кабель

Скільки коштує тепла підлога

Для прикладу візьмемо електричні підлоги Devi. На їх сайті ви можете ознайомитися з цінами на різні типи підлог та додаткового обладнання, яке знадобиться для установки. Це дуже зручно, коли можна одразу побачити скільки буде коштувати підлога в залежності від потрібної площі кімнат.

Якщо ви перейдете за посиланням у розділ тепла підлога електрична, то побачите, що буває тепла підлога в стяжку у вигляді кабелю, та підлога у вигляді матів в шар плиткового клею. Від площі приміщення та типу підлоги яку ви оберете буде залежати ціна та потрібна потужність.

тепла підлога

Електрична тепла підлога

Якщо ви бажаєте зробити теплу підлогу у ванній кімнаті квартири, то електричні системи підійдуть вам найбільше. Такі підлоги досить просто монтувати під плитку, та вони не потребують складних робіт з розводки водяних труб та великого шару стяжки. А якщо ви живете у багатоповерховому будинку с центральним опаленням, то електрична підлога ваш єдиний вибір.

Чому у багатоповерхівках не встановлюють водяні системи.

Водяні системи не підійдуть, тому що:

  • У системах центрального опалення багатоповерхівки неможливо самостійно контролювати температуру теплоносія. Підлога буде то занадто теплою, то холодною.
  • Ви можете дуже легко затопити квартири знизу, якщо у вашій водяній системі станеться будь-яка несправність та прорив труб.
  • Ви будете залежати від графіків ввімкнення опалення у вашому будинку, та не зможете регулювати самостійно температуру теплоносія та підлоги.
  • Бруд у системі та загальний негативний вплив на усю систему опалення багатоповерхівки.

Тому у багатоповерхівках і встановлюють електричні системи теплих підлог. Це зручно, швидко та безпечно для вас і всього будинку.

Якщо ви робите у себе в ванній кімнаті косметичний ремонт, то обов’язково замислитесь над установкою теплої підлоги. Це принесе вам приємні відчуття, коли будете виходити з душу, та постійно суху підлогу без водяних крапель. Приміщення буде постійно теплим, та прогрітим до комфортної температури.

Основні види електричних підлог:

  • Інфрачервона
  • Кабельна
  • Плівкова

Недоліки електричних теплих підлог

Існує багато міфів та легенд про недоліки електричних підлог. Але багато з них це просто вигадки. Раніше говорили, що електричні підлоги негативно впливають на домашніх тварин, що підіймають у повітря пил з полу, що така підлога сушить повітря та не може отопити усе приміщення.

Але сучасні системи електричного опалення теплою підлогою повністю довели зворотне. Це сучасне та економічне рішення для опалення вашого дому. Єдиний істотний недолік якого, що як і усі інші системи опалення тепла підлога буде використовувати електричну енергію і за це доведеться платити.

Але якщо встановити теплу підлогу з усіма правильними розрахунками та по рекомендованій технології, то тепла підлога може вигравати у систем опалення радіаторами. Головне усе правильно розрахувати, під’єднати та зробити правильні налаштування режимів роботи. Це і буде зберігати вам гроші.

Водяна система теплої підлоги

Такі системи дуже добре підходять для приватних будинків, де усе можливо спроектувати та встановити ще на етапі будівництва. Водяні системи можуть бути дешевшими за електричні при використанні завдяки водяній технології. Постачальником енергії у таких системах може виступати газ, електрична енергія для підігріву води, чи будь-які котли.

А в електричній теплій підлозі як постачальник енергії використовується тільки електрика. Тому водяні підлоги більш варіативні у стосунку де брати енергію для обігріву. Тому це виходить дешевше.

Але водяні системи набагато складніші при установці. Тому що потрібно підключати труби до системи підігріву води та розводити їх по всім потрібним кімнатам. Для цього потрібна висока кваліфікація монтажників, щоб не допустити помилок при монтажі, котрі можуть дуже дорого коштувати, якщо будуть протікання після закінчення ремонту.

Виводи по системах теплої підлоги

Якщо ви живете в багатоповерховому будинку та хочете зробити собі теплу підлогу, то зверніть увагу на електричні теплі підлоги. Вони ідеально підійдуть для ванних кімнат та усіх інших приміщень. Водяні теплі підлоги у вашому випадку використовувати не рекомендуємо. Це може призвести багато проблем, та мало користі.

Якщо ж ви живете, чи будуєте приватний будинок, то зверніть увагу на водяні теплі підлоги. Це досить економічний тип обігріву для будинку, але складніший в установці та обслуговуванні. Але також ви легко можете встановити собі електричні моделі, якщо вам потрібен локальний обігрів в деяких зонах та ви не хочете морочити собі голову з водяними системами.

Якій тип підлоги вибрати вирішувати вам. Бажаємо успіхів.